WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA O PODŁOŻU SENSORYCZNO-MOTORYCZNYM

mgr Marta Baj-Lieder

Termin: 03 października 2020 roku, 6 godzin dydaktycznych

Koszt:  390 zł

Cena obejmuje materiały szkoleniowe oraz poczęstunek w przerwach kawowych.

Uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu kursu

 

Rejestracja:

Formularz zgłoszeniowy

 

Program :

  • • Posiłek- doświadczenia płynące z przyjmowania pokarmów, fundamenty
  • • Kim jest niejadek? Niejadek niejedno ma imię.
  • • Wybiórczość pokarmowa- definicja, konsekwencje
  • • Oznaki świadczące o tym, że dziecko może mieć problem z jedzeniem i nie jest zwykłym niejadkiem
  • • Związek między doświadczeniami zdobywanymi w trakcie posiłków a integracją sensoryczną
  • • Trudności pokarmowe - pierwsze sygnały
  • • Komponenty wybiórczości pokarmowej ze szczególnym uwzględnieniem czynników sensoryczno-motorycznych
  • • Sensoryczna awersja pokarmowa - sygnały alarmowe
  • • Sensoryczna awersja pokarmowa - charakterystyka
  • • Sekwencje sensoryczno-motorycznego rozwoju w aspekcie funkcji pokarmowych
  • • Wybiórczość pokarmowa w ujęciu motorycznym- sygnały alarmowe
  • • Wybiórczość pokarmowa w ujęciu motorycznym- charakterystyka
  • • Diagnoza- podejście interdyscyplinarne
  • • Wybiórczość pokarmowa o podłożu sensorycznym - interwencja, terapia
  • • Wybiórczość pokarmowa o podłożu motorycznym - interwencja, terapia
  • • Charakterystyka programu STEP + Food Chaining
  • • Zasady rozszerzania diety
  • • Interdyscyplinarne podejście do terapii
  • • Dyskusja/Pytania

Metody pracy:
wykład problemowy, ćwiczenia praktyczne

Prowadzący:

Marta Baj-Lieder

Logopeda wczesnej interwencji, terapeuta integracji sensorycznej, terapeuta karmienia, terapeuta Empathy Dolls®, terapeuta ręki, instruktor masażu Shantala, doradca noszenia ClauWi®, autor książek „Barwy Świata”, „Kręć się, biegaj, baw się z nami. Zestaw kart do terapii integracji sensorycznej”, „Dzieciaki naśladują zwierzaki- zestaw kart do terapii integracji sensorycznej”, "Boję się owoców"; autor artykułów ukazujących się na ogólnopolskich portalach (dzielnicarodzica.pl, egodziecka.pl, integracjasensoryczna.info), jak również w Magazynie Together i Wychowanie w przedszkolu. Współautor książki dla dzieci "Przy wspólnym stole" Współzałożycielka Szkoły Terapii Karmienia „Od pestki do ogryzka” z siedzibą w Gdańsku i Warszawie oraz Wydawnictwa Pestka i Ogryzek. Autorka szkoleń „Wybiórczość pokarmowa o podłożu sensoryczno-motorycznym”, „Nadwrażliwość dotykowa w sferze orofacjalnej”, „Nadmierne ślinienie się-techniki terapeutyczne”. Współautor szkolenia „Karmienie małego dziecka w aspekcie logopedycznym” oraz "Trudności w karmieniu i jedzeniu. Diagnoza i elementy terapii karmienia wg standardu Szkoły Terapii Karmienia Od Pestki do Ogryzka ©"